Kategória:
Utazás, Élmények, beszámolók

Létrehozva:
2020-09-01 08:41:08

Cikk írója:
P. Katalin


Bikás park

Bikás park, Bikás-domb

A Bikás-domb Budapest XI. kerületében, Kelenföldön álló mesterséges eredetű kiemelkedés. Kelenföldi Városközpontban, a Budapesti Művelődési Központ épülete közelében található, tágas park térségében.

A park és a domb a környék fontos zöldterülete, játszótér és különféle sportpályák vannak rajta, rendszeresen ad otthont különböző kulturális rendezvényeknek. Télen szánkódombként funkcionál, nyáron 2 csúszdán lehet lecsúszni róla.

A Bikás-dombot a Kelenföldi lakóteleppel egy időben építették 1974-ben. 1980 augusztusában került mai helyére a domb tetején álló szoborcsoport, amelyről a hely a nevét kapta. Kiss István szobrászművész "Monda" című alkotása három magyar szürkemarhát ábrázol, eredetileg a szarvuk között a Napot, a Holdat és a csillagokat jelképező díszekkel. Ezek az idők folyamán letörtek, eltűntek, többszöri pótlás után is. A domb tövében 2001-ben kopjafát állítottak Lehrmann-Lovász György író, politikus emlékére.

Bikás park 4. metróhoz kapcsolódó felújítás

Építész tervező a PALATIUM STÚDIÓ Kft Erő Zoltán vezetésével.

A felszíni rendezés az s73 Kft terve alapján készült, tájépítész tervezők: Dr. Balogh Péter István, Gyüre Borbála, Hómann János, Major József, Mohácsi Sándor, Pécsi Máté, Radics Mónika.

A metrómegálló a Kelenföldi Városközpont megállója, a környező területek gyalogos forgalmának központja. A metró felszíni építménye egy üvegkupola, melyen át a természetes fény lejut az alsó terekbe – ez a Bálna épületére emlékeztet ugyan, de jóval korábbi elképzelés kissé elcsúszott megvalósítása.

A metró lejárat környékén kialakított új városi terek  illeszkednek a felújított parkba, megtartva annak korábbi úthálózatához való kapcsolatokat. A fő irányok helyben öntött, színezett beton burkolatok, a másodrendű sétautak térkő burkolatot kaptak, a kisebb sétányok stabilizált szórt burkolatúak. Említésre méltó a parkban haladó futóút, melynek öbleiben edző eszközök vannak. Az új főtér burkolatból feltörő vízsugarakkal méltó kapuja a parknak, további látványos új elem a dísztó faburkolatú stégekkel és az új játszótér eséscsillapító színes gumi burkolatokkal, fantáziadús játszószerekkel.

Tervek szerint gyermekfoglalkoztató, kávézó és kiszolgáló épület fog épülni a közeljövőben.

Megújították a tervezők a növényzetet, megtartva a már nagyra nőtt faállományt, a metró lejárónál azt kiegészítették és gazdagították a talajtakarókat. Megújult a közvilágítás és a parki bútorzat.

Faállománya átlagos, juharok, hársak, csörgőfák, ezüstfák fordulnak elő nagyobb számban